AMSTERDAM - Het DNA-verwantschapsonderzoek in de zoektocht naar de man die Marianne Vaatstra in 1999 verkrachtte en vermoordde, zal op 29 september beginnen en naar verwachting zeker een half jaar duren.

Rond 15 september krijgt een groep van 8080 mannen in de omgeving van de plaats waar Vaatstra in 1999 werd omgebracht, een persoonlijke uitnodiging om mee te werken aan het DNA-verwantschapsonderzoek.

Dat maakte hoofdofficier van Justitie Annette Bronsvoort van het OM Leeuwarden donderdag bekend tijdens de persconferentie over de huidige stand van zaken in het onderzoek.

Bronsvoort benadrukte dat de mannen die de uitnodiging krijgen niet verplicht zijn om mee te werken aan het onderzoek, maar stelde dat de kans dat de moordenaar alsnog wordt gevonden voor een groot deel afhangt van hun medewerking. In het geval medewerking wordt geweigerd, zal er volgens Bronsvoort navraag worden gedaan.

Kring

De uitgenodigde mannen woonden op 1 mei 1999 in een kring van 5 kilometer rond de plaats delict en waren toen tussen de 16 en 60 jaar oud. In het gebied liggen 12 dorpen.

Door middel van afname van wangslijm met een wattenstaafje zal het DNA worden afgenomen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vergelijkt het afgenomen materiaal met dat van de dader.

De hoofdofficier stelde verder dat in Nederland nog niet eerder zo'n grote groep burgers werd gevraagd op deze manier medewerking te verlenen aan de oplossing van een misdrijf. Er werd besloten om over te gaan tot het DNA-onderzoek, omdat eerder onderzoek niets heeft opgeleverd, stelde Bronsvoort.

Bauke Vaatstra, de vader van Marianne, was bij de persconferentie en riep na afloop alle mannen in Noord-Friesland op om DNA af te staan. ''Dit is het laatste redmiddel om de moordenaar van Marianne te vinden'', zei hij. ''Hier wachten we al jaren op'', zei hij, ''Mannen, geef je DNA, alsjeblieft!''

Toestemming

Het OM liet in juni al weten dat het een DNA-verwantschapsonderzoek wilde uitvoeren, maar het college van procureurs-generaal (de top van het OM) moest toen nog toestemming geven.

Bij het verwantschapsonderzoek wordt gekeken of de mensen die hun DNA afstaan toevallig familie van de dader zijn. Eerder is al bekeken of er familieleden van de dader in de DNA-databank zitten, maar dat bleek niet het geval.

Het OM neemt aan dat de dader uit de omgeving komt, mede omdat in de tas van Vaatstra een aansteker werd gevonden met daarop DNA van de dader. Die aansteker werd destijds in de regio verkocht. Op de persconferentie werd nogmaals herhaald dat verwacht wordt dat de dader een man met West-Europese achtergrond is.

In 1999 werd het lichaam van Vaatstra gevonden in een weiland bij het dorpje Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord. De 16-jarige was 's avonds alleen op de fiets gestapt om van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde te rijden.

Lees de tweets over dit onderwerp op NUlive

Beelden van de persconferentie: