ROTTERDAM - Het Albeda College in Rotterdam heeft deze zomer 600 leerlingen zo ver gekregen dat ze een andere studie gaan doen dan waar ze zich eerder voor hadden ingeschreven om zo hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten.

De zogeheten ombuiggesprekken waren onderdeel van een zomeroffensief in Rotterdam om jongeren over te halen zich alsnog in te schrijven voor een opleiding.

Dat vertelt donderdag een woordvoerder van de onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA). Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs bezoekt donderdag het Albeda College om te kijken hoe ze daar leerlingen aan een opleiding helpen met perspectief op de arbeidsmarkt. In Nederland kiezen veel leerlingen een opleiding waar later vrijwel geen werk mee is te vinden.

Bovendien is een verkeerde studiekeuze vaak een belangrijke oorzaak van voortijdig schoolverlaten.

Techniek

De 600 leerlingen die zijn omgepraat en net aan hun opleiding zijn begonnen, kozen veelal voor de sector welzijn. ''Een deel daarvan heeft nu gekozen voor techniek en een deel ook weer voor welzijn, maar dan een beroep met perspectief op een baan, bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg’’, aldus de woordvoerder.

Van Bijsterveldt is positief over het initiatief van de regionale opleidingscentra (roc's) in Rotterdam, want ook het Zadkine doet mee. Hoeveel leerlingen daar al zijn omgepraat, is niet bekend.

De minister vindt het belangrijk dat de roc's niet alleen met de leerlingen, maar juist ook met de ouders kijken naar welke opleiding het best bij een jongere past.

Arbeidskrachten

Overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven moeten volgens haar samen slim en stevig sturen in welke opleidingen mbo-instellingen aanbieden: ''Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat in de toekomst afgestudeerde vakmensen daadwerkelijk aan de slag kunnen en dat het bedrijfsleven kan rekenen op voldoende en goed opgeleide arbeidskrachten".