DEN HAAG - Een deel van de Nederlanders die maandag bij een busongeval in Zuid-Afrika gewond zijn geraakt, kan binnen enkele dagen terug naar Nederland.

De andere gewonden moeten wat langer in het ziekenhuis blijven, omdat ze nog medische verzorging nodig hebben.

Dat heeft een woordvoerder van de ANWB woensdagavond gezegd.

Van de 12 gewonden die nog in Zuid-Afrika zijn, zijn er 6 à 7 zodanig hersteld dat ze kunnen terugkeren naar Nederland. Dat kost echter meer tijd dan gedacht, omdat de terugvluchten vanuit de populaire bestemming al behoorlijk vol zitten. Volgens de zegsman moeten 4 à 5 gewonden nog even in het ziekenhuis blijven.

Schoolbus

De bus, waarin 24 Nederlanders zaten, was op weg van Durban naar Johannesburg toen die van achteren werd aangereden door een schoolbus met kinderen. Daardoor sloeg de bus met de Nederlanders over de kop.

Het reisgezelschap was bezig met de laatste dag van een 16-daagse rondreis. In totaal raakten 14 inzittenden van de bus gewond. Ze hadden onder meer botbreuken, rug- en schouderletsel en snijwonden door rondvliegend glas. Sommige gewonden hebben enige tijd bekneld gezeten in de bus.

Medisch team

Volgens de woordvoerder zijn 12 vakantiegangers inmiddels terug in Nederland. De ANWB stuurde dinsdag een medisch team naar Zuid-Afrika. Het team, dat bestaat uit een arts, verpleegkundige en een hulpverlener, heeft alle patiënten gezien.