UTRECHT - In een flat aan de Marco Pololaan in de Utrechtse 'asbestwijk' Kanaleneiland is een kleine asbestbesmetting gevonden.

Het gaat om een woning in een flatgebouw aan de Marco Pololaan 2-96 dat eerder door woningcorporatie Mitros was vrijgegeven, nadat asbest in de wijk was vrijgekomen.

De bewoners van de woning waren 3 maanden op vakantie. De woning was vanwege de afwezigheid van de bewoners niet eerder onderzocht, meldt een woordvoerder van Mitros in een verklaring.

Maar het nu gevonden asbest is niet van hetzelfde soort asbest dat eerder werd gevonden, aldus onderzoeksinstituut TNO.

TNO spreekt na onderzoek van het asbestmonster van een ''toevalstreffer'', waarvoor op dit moment geen verklaring is. TNO meent dat een vergelijkbare besmetting op veel meer plekken in Nederland gevonden zou worden als er zo gedetailleerd naar zou worden gezocht.

Mitros

Mitros betreurt de onverwachte vondst en heeft voor de bewoners tijdelijk onderdak geregeld, terwijl hun huis wordt schoongemaakt.

Huizen van vakantiegangers in de vier betrokken straten zijn niet onderzocht, maar pas vrijgegeven als de omgeving na onderzoek schoon bleek te zijn. Wel kregen vakantiegangers het aanbod om hun huis na terugkomst alsnog te laten inspecteren. Dat leverde in de flatwoning aan de Marco Pololaan een klein asbestplekje in de hal op.

Een asbestsaneerder zal het huis op een speciale manier stofzuigen, waarna een nieuwe asbestmeting volgt. De bewoners hebben geen gezondheidsrisico gelopen, aldus Mitros. Ze kunnen naar verwachting over enkele dagen terug naar huis.

Vertraging

Het bedrijf dat de asbestflat in Kanaleneiland schoonmaakt heeft nog zeker twee weken nodig, meldt RTV-Utrecht woensdag.