MAASTRICHT - Niet alle drugsdealers in Maastricht krijgen direct een werkstraf omdat geldboetes na het invoeren van de wietpas volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet werken.

Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald.

De drugshandel op straat in Maastricht is toegenomen sinds de invoering van de 'wietpas' op 1 mei en dealers zijn bovendien niet onder de indruk van geldboetes.

Daarom eiste het OM woensdag bij de rechter werkstraffen tegen een aantal kleinere dealers. De rechtbank ging echter niet mee in de eisen van de aanklager en legde de meeste verdachten een boete op.

Alleen verdachten die al vaker waren betrapt op het dealen van softdrugs, kregen een werkstraf opgelegd. Het OM had voor woensdag een themazitting georganiseerd, waarbij 18 overtreders van de wietregels zich bij de rechter moesten verantwoorden.

Drugshandel

Sinds het nieuwe beleid is ingegaan, mogen buitenlanders geen softdrugs meer kopen in coffeeshops. De handel verplaatst zich daarom steeds meer naar de straat, concludeert justitie.

Nederlanders met een wietpas kopen legaal softdrugs bij een coffeeshop en verkopen ze illegaal op straat, veelal aan buitenlandse gebruikers. Volgens het OM wordt zo ''snel en gemakkelijk'' geld verdiend en zijn er gelegenheidsdealers op straat gekomen, met overlast en onveiligheidsgevoelens tot gevolg. Daarom wilde het OM zwaardere straffen.