UTRECHT - De advocaat van Younass A., de 28-jarige Utrechter die terecht staat voor de gewelddadige dood van een 3-jarig kind, heeft dinsdag tevergeefs gepoogd de rechtbank te wraken. 

De wrakingskamer wees het verzoek dinsdagavond af. De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat woensdag verder.

De peuter, het zoontje van de 26-jarige vriendin van A., overleed in maart vorig jaar volgens deskundigen aan de gevolgen van mishandeling.

Raadsman Ralph Takens deed zijn wrakingsverzoek nadat de rechtbank had besloten om een getuige die ontlastend zou kunnen verklaren over A., niet op te roepen. Het Openbaar Ministerie had al laten weten de bewuste getuige niet te willen oproepen, omdat daarmee de identiteit van een politie-informant bekend zou worden.

Niet vooringenomen

De wrakingskamer noemde het afwijzen van de getuige niet vooringenomen.

A. staat samen terecht met de 26-jarige moeder van het jongetje. Een politie-informant hoorde van een ‘zegsman’ dat de moeder tegen een vriendin zou hebben gezegd dat zij het kind voor zijn dood had geschopt. Zowel de moeder als de bewuste vriendin ontkende dinsdag dat dit ooit was besproken.

Oproepen

Advocaat Takens vroeg de rechtbank om de zegsman als getuige op te roepen. Maar volgens justitie zou daardoor bekend worden wie de politie-informant is.

De rechtbank wees het verzoek tot het horen van de getuige af. Daarmee laadde de rechtbank volgens Takens de verdenking op zich al overtuigd te zijn van de schuld van zijn cliënt.