AMSTERDAM - Een lid van de Rotterdamse afdeling van de Hells Angels is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel.

De man, een 27-jarige inwoner van Gouda, heeft in april vorig jaar een vrouw uit het Friese Oosterwolde (27) en haar 2-jarige zoontje een etmaal gegijzeld. De Hells Angel was op zoek naar een grote partij drugs.

De partij verdovende middelen, in totaal ging het om tachtig kilo speed en vijf kilo onversneden cocaïne, was een dag eerder door de politie in beslag genomen.

De drugs waren van de 29-jarige vriend van de vrouw en lagen opgeslagen in de badkamer van hun woning. De partij had een straatwaarde van ruim achthonderdduizend euro.

Bedreiging

De Hells Angel kwam met twee Britten bij de vrouw aan de deur. De Gouwenaar geloofde niet dat de politie de harddrugs in beslag had genomen.

Hij bedreigde de vrouw en eiste een bewijs van de inbeslagname. Pas toen hij het bewijs onder ogen kreeg, liet hij de vrouw met rust.

Criminele organiatie

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden had acht jaar cel geëist voor vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie. Dat laatste hield geen verband met het lidmaatschap van de Hells Angels, maar met de samenwerking met de twee Engelsen.

Omdat de gijzeling niet langer dan een dag heeft geduurd, was volgens de Leeuwarder rechtbank geen sprake van een duurzaam samenwerkingsverband. Het lidmaatschap van een criminele organisatie acht de rechtbank dan ook niet bewezen.

De Gouwenaar heeft diverse veroordelingen achter zijn naam staan, onder andere voor medeplichtigheid aan moord.