UTRECHT - Voetbaleenheden van de politie in het zuiden van het land maken zich zorgen over supportersgroepen die op afspraak de confrontatie met elkaar aangaan.

Jonge aanhang van clubs als PSV, Roda JC, Helmond Sport en VVV spreken af om tegen elkaar te vechten en hebben daarbij ook een aantal spelregels.

Dat staat in het jaaroverzicht van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) dat dinsdag is gepresenteerd.

Volgens de politie heeft iedere groep eigen kleding, mogen er geen wapens worden gebruikt en wordt er niet doorgetrapt op jongens die op de grond liggen.

Biertje

Na afloop van het gevecht schudden de jongeren elkaar de hand en drinken nog een biertje met elkaar, zo constateert de politie op basis van camerabeelden.

De politie signaleert ook dat bij voetbalclubs de laatste tijd leden van motorclubs Hells Angels en Satudarah tussen de harde kern worden gezien.

''Het is nog onduidelijk of deze personen met negatieve intenties het voetbal komen bezoeken.'' Voor sommige clubs is het een nieuw, voor andere clubs een jarenlang gegeven.

In hetzelfde rapport staat dat geweld in en buiten de stadions met 40 procent is toegenomen vergeleken met het seizoen 2010-2011.