AMSTERDAM - Studenten zijn woedend over plannen van de Erasmus Universiteit om met camerabewaking spieken tegen te gaan.

"Het geeft mij een Big Brother-gevoel", zegt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dinsdag.

Het is volgens de studentenbond voor het eerst dat in Nederland camera's worden ingezet tegen frauderende studenten. Heijneman vraagt zich af of studenten niet worden geschonden in hun privacy als er camerabeelden worden gemaakt.

Preventieve werking

Als een van de maatregelen tegen fraude is de Rotterdamse universiteit camera's aan het ophangen in een van de grote zalen waar veel tentamens worden afgenomen. De camera's zouden vooral worden opgehangen vanwege de preventieve werking die ervan uitgaat. Ze worden bij de eerste tentamens over enkele weken in gebruik genomen.

De beelden worden niet live bekeken, maar als een van de surveillanten vermoedt dat er iets niet in de haak is kunnen de beelden worden teruggekeken, zegt een woordvoerder van de universiteit.

Bescherming persoonsgegevens

De plaatsing van de camera's zou voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Na enkele dagen worden de beelden gewist. De woordvoerder wijst erop dat de universiteitsraad, waarin ook studenten zijn vertegenwoordigd, heeft ingestemd. Hij kon niet zeggen of unaniem is ingestemd. "Het is in ieder geval geen heet discussiepunt geweest."

Heijneman spreekt van een glijdende schaal. "Als studenten straks naar de wc gaan om daar spiekbriefjes te bekijken, gaan ze daar dan ook camera's ophangen?" Volgens hem wordt de vertrouwde sfeer op de universiteit geschaad als in een tentamenzaal camera's komen te hangen.

Hij stelt dat met een kanon op een mug wordt geschoten. "Wij willen de universiteit het aanbod doen om samen andere alternatieven te bedenken." De woordvoerder van de universiteit wil ook met de LSVb in gesprek om uitleg te geven.