AMSTERDAM - Het afgelopen voetbalseizoen zijn in en rond de stadions 908 verdachten opgepakt, een stijging van 40 procent vergeleken met het seizoen 2010-2011.

Dat staat in het jaaroverzicht van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) dat dinsdag is gepresenteerd.

Bij driekwart van de aanhoudingen gaat het om verdachten die niet eerder met justitie in aanraking zijn gekomen voor een vergrijp dat iets met voetbal te maken heeft. Het aantal is al jaren gelijk. Dat komt omdat bij voetbalvandalisme de individuele pakkans relatief klein is.

Bij 702 van de 778 gespeelde wedstrijden in het betaald voetbal vonden vorig seizoen 739 incidenten plaats. Niet alleen voetbalwedstrijden waren geregeld het toneel van ongeregeldheden.

Ook buiten het stadion zorgden hooligans herhaaldelijk voor omvangrijke verstoringen van de openbare orde en ernstige geweldplegingen, zo staat in het CIV-rapport.

Beweeg de cursor over het diagram om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Grimmig

Het aantal stadionverboden is fors toegenomen. Volgens de onderzoekers neemt voetbalvandalisme in omvang toe en zijn geweldsincidenten meer en meer ''grimmig en vaak extreem heftig van aard''.

Als voorbeeld noemt het CIV de bestorming van het Maasgebouw door Feyenoordsupporters, september vorig jaar. Agenten moesten toen hun dienstwapen trekken, omdat ze zich in het nauw gedreven voelden.

Beweeg de cursor over het diagram om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer welke verscherpte maatregelen hij neemt voor de aanpak van voetbalgeweld.

Burgemeesters moeten de wettelijke mogelijkheid krijgen voetbalhooligans een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht op een andere manier op te leggen dan nu. Opstelten wil de termijn van 3 maanden opdelen in bijvoorbeeld 45 maal twee dagen. Dan kan een hooligan en een jaar lang van alle speeldagen worden uitgesloten.

De rechter moet ook de mogelijkheid hebben om mensen een gebiedsverbod, contactverbod of meldplicht van maximaal 5 jaar op te leggen. Betrokken burgemeesters moeten aan een gebiedsverbod ook een meldplicht verbinden en zo regelen dat het voor voetbalhooligans onmogelijk wordt om naar een wedstrijd elders in het land of in het buitenland te gaan.

Nuance

De KNVB herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst naar aanleiding van het jaaroverzicht van het CIV. Dat heeft de voetbalbond in een reactie laten weten. ''De nuance ontbreekt helaas", aldus de KNVB.

''Het is zo dat we in de eerste helft van het afgelopen seizoen inderdaad te maken kregen met een aantal grote, betreurenswaardige incidenten in Rotterdam, Nijmegen en Utrecht."