UTRECHT - De grootste en drukste treinstations van Nederland krijgen een facelift. Vanaf eind dit jaar verschijnt er nieuw meubilair op de perrons en worden windschermen, afvalbakken en de wachtruimten voor reizigers vernieuwd.

Dat meldde Prorail dinsdagochtend.

Het huidige meubilair is vaak al meer dan 20 jaar oud en was aan vervanging toe. Tientallen grote en middelgrote stations worden voorzien van het nieuwe meubilair. Het eerst aan de beurt zijn onder meer Breda, Arnhem, Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal.

De perrons krijgen ook een nieuw soort zitplaatsen: zwarte en koperkleurige 'poefjes' en zogeheten leunsteunen langs de glazen windschermen. ''Bij het ontwerp hebben we als uitgangspunt genomen dat de meubels comfortabel zijn, goed ogen, maar ook duurzaam zijn wat betreft onderhoud en levensduur'', aldus een woordvoerder.

Voor de operatie heeft Prorail 125 miljoen euro uitgetrokken. In 2020 moet het meubilair op in totaal 85 stations zijn aangepast. Sinds de splitsing van NS en Prorail is de spoorbeheerder verantwoordelijk voor de transferruimten, roltrappen, wachtruimten en het meubilair op de stations.

Nieuw meubilair treinstations