ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond gaat met burgers samenwerken in een poging de vermiste Monika Tanova terug te vinden.

De vernieuwde zoekactie houdt onder meer in dat het dossier over Tanova, die ruim 1,5 jaar geleden verdween, openbaar wordt gemaakt. Dat maakt de politie maandag bekend.

Met de openbaarmaking van het dossier vraagt de politie burgers mee te kijken en scenario’s aan te dragen: ''Wat kan zich hebben afgespeeld en waarom? Wat kunnen we als politie nog onderzoeken?''

De informatie komt beschikbaar op de website van de politie. Ook is de website helpmonikavinden.nl in de lucht. ''Soms is een haar al voldoende om bij wijze van spreken een moordenaar te kunnen pakken'', licht de politiewoordvoerder toe.

''Politiemensen zijn dan misschien beter opgeleid voor onderzoek, maar burgers kunnen soms net iets geven waardoor je een ander beeld krijgt. Dat kan voor het onderzoek heel belangrijk zijn.''

Onderzoek Zuiderdiep

De zogeheten co-creatie is een proef. Deze manier manier van samenwerking met burgers deed zich al eerder voor in Groningen en moet nu ook landelijk zijn gevolg krijgen. In het onderzoek Zuiderdiep werd toen gezocht naar de vermoorde Nico Leeuwe.

Hij werd uiteindelijk met behulp van informatie van burgers in het Zuiderdiep gevonden. De destijds 25-jarige Tanova sprak 30 december 2010 om 15.30 uur met haar partner af maar kwam nooit aan op de afgesproken plek.

Tanova is die dag rond 09.00 uur voor het laatst gezien bij het Rotterdamse metrostation Slinge. Ze verkocht op Plein 1953 regelmatig de Zelfkrant, een soort straatkrant.

Schoonmaakwerkzaamheden

''Volgens getuigen zou Monika de dag van haar verdwijning schoonmaakwerkzaamheden verrichten bij iemand thuis. Uit haar telefoongegevens blijkt dat zij van het einde van de ochtend tot halverwege de middag in de omgeving van de wijk Zuidwijk was. Daarna blijkt Monika compleet spoorloos'', zegt de politie.

Bij de start van het 'hernieuwde' onderzoek houdt de politie dinsdag een beginbijeenkomst met deskundigen die scenario's gaan uitwerken en aan elkaar terugkoppelen.