ROTTERDAM - De politie Zuid-Holland-Zuid heeft een vermoedelijke kwakzalver gearresteerd. Het gaat om een vrouw van 52 jaar uit Oud-Beijerland.

De politie meldt dat de vrouw probeerde in Nederland zwarte zalf en pillen aan de man te brengen met de claim dat het huidkanker opspoort en geneest. In de praktijk bleek dat het goedje de huid ''ernstig’’ kan aantasten.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam meldde maandag dat de vrouw niet alleen wordt verdacht van oplichting, maar ook van de verkoop van mogelijk voor de gezondheid schadelijke producten.

''Daarnaast wordt zij ervan verdacht als behandelaar mensen weg te houden van de reguliere gezondheidszorg’’, zegt een woordvoerster van het OM. De verkoopster ontraadde tijdens de bijeenkomsten om de zalf te gebruiken in combinatie met chemotherapie.

Schoensmeer

De ingrediënten voor de zalf zou ze als ongedierteverdelger het land hebben binnengesmokkeld. Op de potjes zette ze schoensmeer, zodat niemand in de gaten zou krijgen dat het om iets heel anders ging.

Het Trosprogramma Radar legde met de verborgen camera een voorlichtingsbijeenkomst van de vrouw vast, waar ze haar ‘medicijn’ probeerde te verkopen.

''Door het goedje aan te brengen op de huid ontstaat een zwarte korst. Als deze korst er af valt, is de kanker genezen. Als er geen korst ontstaat, zou er geen sprake van kanker zijn geweest. De zalf zou volgens de verkoopster geen schade aan de huid aanbrengen’’, meldt het programma Radar maandag in de uitzending.

Radar

De officier van justitie besloot de vrouw direct na de opnames van het programma te laten aanhouden, omdat de aanklager vreesde dat de zalf en pillen anders na de uitzending van Radar zouden zijn verdwenen. De vrouw is zaterdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte.