IJMUIDEN - Redddingsbrigade Nederland heeft afgelopen zomerseizoen 12.674 keer hulp verleend.

Dat komt neer op ongeveer 1000 hulpverleningen per week. Volgens de organisatie is dat het hoogste aantal sinds ze in 2007 begon met een landelijke registratie tijdens de zomer.

In ruim 9700 gevallen ging het om het verlenen van eerste hulp. Verder kwamen de vrijwilligers van de reddingsbrigade in actie bij 772 in moeilijkheden geraakte baders en zwemmers. 270 mensen moesten worden gered uit levensbedreigende situaties.

Reddingsbrigade Nederland wist voorts een recordaantal van 1477 vermiste kinderen op te sporen. Opvallend veel, zegt de organisatie.

Mobiele gadgets

''Ouders zijn sneller afgeleid, vooral door mobiele gadgets en letten minder op. Ook zorgden de korte periodes van mooi weer voor overvolle stranden waardoor kinderen makkelijker kwijt raakten'', meldt de reddingsbrigade.

Het uitdelen van 160.000 polsbandjes waarop ouders hun 06-nummer konden noteren, heeft ertoe bijgedragen dat kinderen snel met hun ouders herenigd konden worden.

Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland is deze zomer het belang van toezicht bij open zwemwater voldoende aangetoond. Hij hoopt dat in de nieuwe Zwemwaterwet die volgend jaar wordt verwacht, het toezicht wordt geregeld.

Open water

''Aan een zwembad worden tal van eisen gesteld, maar een open water zwemlocatie is veel gevaarlijker en daar is behalve diverse milieunormen vrijwel niets geregeld'', aldus de directeur.

Bij Reddingsbrigade Nederland zijn 175 lokale brigades aangesloten. De vereniging telt 25.000 leden, onder wie 5000 actieve vrijwilligers.