AMSTERDAM - Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht noemt het feit dat hij wordt bedreigd ''totaal onacceptabel.''

Dat zei hij maandagmiddag bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht tegen RTV Utrecht.

Wolfsen zei dat hij ''gewoon zijn werk blijft doen.'' Hij krijgt ''hartverwarmende reacties'' uit het hele land. Onder anderen minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken toonde zich geschokt over de bedreiging van de Utrechtse burgemeester.

Wolfsen staat sinds vorige week woensdag permanent onder bewaking, omdat hij zowel privé als op het stadhuis werd bedreigd. Volgens geruchten zouden de bedreigingen uit het circuit van boze coffeeshophouders komen, maar Wolfsen zelf noch de politie wil daar iets over zeggen.

In het weekeinde maakte de politie wel bekend dat de bedreiging ''uit de hoek van criminelen'' komt. Het onderzoek naar de dreigementen is in volle gang.

Democratie

Bedreigingen en agressie tegen bestuurders tasten de democratie aan. Burgemeesters moeten daar pal voor gaan staan.

Dat zegt burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem in een reactie op de bedreigingen die zijn geuit Wolfsen. Schneiders is voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters.

Dat genootschap heeft vorig jaar een handreiking opgesteld, in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin staat hoe burgemeesters en wethouders kunnen handelen bij een bedreiging.

Ook zijn er tips verzameld hoe woningen en bijvoorbeeld een stadhuis beter zijn te beveiligen. ''Maar wat voorop staat is de repressie. Er moet altijd aangifte worden gedaan. En met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de hoogste straf wordt geëist'', aldus Schneiders.

Incidenten

Volgens hem komen bedreigingen wel meer voor, zijn dat meestal incidenten, maar lijkt het er wel op dat ze steeds vaker gebeuren. ''Dat kan via beledigend schelden op internet, anonieme brieven, of erger. Het in de brand steken van het stadhuis van Waalre is iets wat er uitspringt.''

Burgemeesters bemoeien zich - via de wet Bibob, integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur - steeds meer met het wel of niet verlenen van vergunningen, ook voor bijvoorbeeld bedrijven in het gokwezen, de prostitutie of coffeeshops.

Spotlights

''En dan zijn er mensen die het niet altijd met beslissingen eens zijn. Burgemeesters staan in de spotlights en zijn vervolgens makkelijk te vinden.'' Politieke ambtsdragers moeten volgens Schneiders hun werk kunnen doen. ''Dat is democratie.''

De Haarlemse burgemeester, die niet over de bedreigingen tegen Wolfsen wil speculeren, vindt niet ''dat dit nou eenmaal bij je werk hoort''. ''Als mensen beginnen te schelden, dan bevinden ze zich op een glijbaan die ertoe kan leiden dat mensen het recht in eigen hand nemen. Dat moeten we niet willen.''