AMSTERDAM - Jinhua K., de 15-jarige jongen die de Arnhemse Joyce 'Winsie' Hau in januari doodde, heeft 1 jaar celstraf en tbs gekregen.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongen maandag voor de moord op het 15-jarige meisje en voor poging tot doodslag op haar vader. De kinderrechter heeft K. drie jaar jeugd-tbs opgelegd; daarvan is 1 jaar voorwaardelijk.

K., die destijds 14 was, heeft de moord gepleegd in opdracht van Polly, Winsie's voormalige hartsvriendin, en diens vriendje Wesley. Polly zou Winsie uit de weg willen hebben, omdat het meisje over haar zou hebben geroddeld, onder meer op Facebook.

Opdracht

K. zei zelf dat hij door Polly en Wesley onder druk is gezet en dat hij niet anders kon dan de opdracht uitvoeren. De rechtbank meent dat er wel degelijk mogelijkheden waren voor Jinhua om van de steekpartij af te zien.

Voor Winsie's vader kwam de uitspraak niet als een verrassing, maar toch is hij teleurgesteld. ''Ik ben mijn dochter kwijt en hij krijgt één jaar cel. Dat is verschil is wel heel groot.'' hij zei te hopen dat de politiek gaat nadenken over de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen minderjarigen langere straffen op te leggen.

'Sorry'

Jinhua K. reisde op 14 januari vanuit Capelle aan den IJssel naar het ouderlijk huis van Winsie in Arnhem. Hij belde aan en vroeg aan het broertje van Winsie of hij haar kon spreken. K. zou, voor hij haar in hals en gezicht stak, hebben gezegd: ''sorry, ik moet dit doen''. Toen Winsie's vader te hulp snelde, stak K. ook hem met zijn mes, in het gezicht en handen. Winsie overleed vijf dagen later aan haar verwondingen.

De rechtbank benadrukte dat Jinhua Winsie niet eens kende, maar in opdracht van anderen handelde. De jongen heeft sinds zijn arrestatie niet veel gezegd over de aanleiding voor de moord of over zijn beweegredenen.

'Pyschopate trekken'

Al sinds hij op de basisschool zat, zijn er problemen met Jinhua, constateren de psycholoog en psychiater. K. heeft een ''ernstige gedragsstoornis met psychopate trekken''.

De rechtbank bepaalde ook dat Jinhua K. ruim 21.500 euro aan de vader van Winsie moet betalen. De zaken tegen de andere verdachten, Polly en Wesley, worden op een andere, nog te bepalen datum behandeld.

Bekijk de reactie van Winsie's vader: