AMSTERDAM - De IJtunnel in Amsterdam is maandag, na een renovatie van bijna twee maanden, weer geopend. Dat gebeurde iets later dan gepland. 

De belangrijke verkeersverbinding is de afgelopen vier zomers enorm aangepakt, maar het werk is nog niet helemaal klaar, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De renovatie van de bijna 45 jaar oude tunnel heeft bij elkaar opgeteld negen maanden geduurd, verdeeld over vier zomers. Dat de tunnel daarvoor steeds lange tijd dicht moest, zorgde voor veel verkeershinder.

Extra nooddeuren

Dit keer zijn onder meer extra nooddeuren en vloeistofafvoerputten geplaatst en zijn de ventilatie- en geluidssystemen aangepakt. Om de tunnel goed te laten functioneren, was 350 kilometer nieuwe bekabeling nodig. ,,Dat moest allemaal zorgvuldig worden getest, tot het laatste moment, en daarom ging de tunnel maandagochtend iets later open dan gepland. Maar je kunt er nu beter de tijd voor nemen dan te vroeg opengaan'', aldus de woordvoerster.

Overigens is de klus nog niet geklaard. Zo moeten de wanden nog worden gereinigd en komt er nieuw asfalt. Daarvoor moet de tunnel opnieuw af en toe dicht, ergens later dit jaar. ,,De data zijn nog niet bekend. Maar in het voorjaar is ie echt klaar.''