AMSTERDAM - Het is nog steeds onduidelijk wie de  bedreigingen aan het adres van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) heeft geuit.

Het bericht in de Telegraaf, die op basis van bronnen rond het onderzoek weet te melden dat coffeeshophouders achter de bedreiging van Wolfsen zitten, wordt door politiewoorvoerder van korps Utrecht, Thomas Aling afgedaan als speculeren.

"De poltie heeft in een eerder stadium aangegeven dat de afkomst van de bedreigingen gezocht moet worden in de criminele hoek", aldus Aling. "De mogelijke rol van coffeeshophouders wordt dus bekeken, maar het is nog te vroeg voor conclusies. Het onderzoek is op dit moment nog erg breed." 

Een dag voor het binnenkomen van de bedreiging zou het faillissement over een coffeeshop zijn uitgesproken. De twee eigenaren gingen ook persoonlijk failliet. Hun zaak werd eerder dit jaar op last van Wolfsen gesloten, nadat bleek dat ze een te grote voorraad softdrugs in huis hadden.

Ontkennen

De eigenaren ontkennen in de Telegraaf via hun advocaat iets met de bedreiging te maken te hebben.

Alle zeven coffeeshops in de Utrechtse binnenstad worden met sluiting bedreigd, omdat ze binnen 350 meter van een school zitten.