MAASTRICHT - Duikers hebben zondagmiddag in de Maas in Maastricht gezocht naar de stoffelijke resten van de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen.

Ze deden dat op aanwijzingen van een wichelroedeloper.

De wichelroedeloper zei zondagmiddag dat de duikers twee vaten hebben gevonden. Een van die vaten is boven water gehaald. De inhoud bleek te bestaan uit zwart plastic.

De duikers hebben dit vat overhandigd aan de politie, bevestigde een woordvoerster van de politie in Maastricht.

Onderzoeken

''Het vat is in beslag genomen'', zei ze. ''We gaan het nu verder op een veilige manier onderzoeken. Daarbij blijven we in ons achterhoofd houden dat het is opgevist in het kader van een zoekactie naar Tanja Groen. Dat wil zeggen dat we ook kijken naar eventuele sporen van menselijke resten.''

Hoe en waar het vat onderzocht wordt, kon zij nog niet zeggen. Er kan ook gif in zitten, en dat vereist een voorzichtige aanpak door deskundigen, zei de woordvoerster.

Rond 14 uur staakten de duikers hun pogingen het andere vat boven water te halen omdat de perslucht op was.

Fiets

Vorige week vonden duikers vlak bij de huidige zoekplaats ook op aanwijzing van de wichelroedeloper een fiets, die veel lijkt op die van Tanja Groen. Het verroeste rijwiel wordt momenteel onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut.

Zondag werd tijdens het zoeken het voorwiel van de fiets gevonden. Dat ontbrak nog aan het rijwiel. De politie was niet bij de duikacties betrokken.

Verdwijning

De destijds 18-jarige eerstejaarsstudente gezondheidswetenschappen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 toen ze van een feestje bij studentenvereniging Circumflex terugfietste naar haar kamer in Gronsveld. Daar kwam ze nooit aan.

Sindsdien was ook haar zwartgeverfde damesfiets van het merk Cheesetown spoorloos.