IJMUIDEN - De grote stalen brugelementen die vrijdag in de IJ-geul terechtkwamen, worden aankomende week geborgen. Dat heeft Rijkswaterstaat zaterdag gemeld.

De grote stalen brugelementen die vrijdag in de IJ-geul terechtkwamen, worden aankomende week geborgen. Dat heeft Rijkswaterstaat zaterdag gemeld.

Een containerschip verloor de elementen van ieder 6 bij 20 meter groot en 30 ton zwaar door het onstuimige weer. Ze liggen zo'n 30 kilometer ten westen van IJmuiden, aan de noordkant van de geul. Het scheepvaartverkeer wordt erdoor gehinderd, aldus Rijkswaterstaat. Schepen kunnen wel nog gewoon via de rest van de IJ-geul de havens van IJmuiden en Amsterdam bereiken.

De eigenaar van het containerschip heeft een bergingsbedrijf ingeschakeld. De bergers willen maandagavond beginnen de elementen boven water te halen. De operatie is wel afhankelijk van de weersomstandigheden, waardoor de operatie vertraging kan oplopen.

Het schip dat de elementen verloor, het Maltezer containerschip Wilson Leer, raakte zelf niet in de problemen. Het heeft zijn reis naar Zweden voortgezet.