ROERMOND - Prins Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag een krans gelegd bij het Nationaal Indië-monument in Roermond.

Dat deed hij in aanwezigheid van minister Hans Hillen van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Zeker 20.000 veteranen herdachten in Roermond de ruim 6200 Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 omkwamen tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Vier F16’s van luchtmachtbasis Volkel voerden boven het park Hattem, waar de herdenking plaatshad, een 'missing man'-vlucht uit.

Verwijt en onbegrip

In zijn toespraak tot de veteranen zei minister Hillen dat Nederland en Indonesië van elkaar scheidden in een sfeer van verwijt en onbegrip. Hij prees het huidige Indonesië als belangrijke democratie en vroeg beide landen om niet alleen terug, maar vooral vooruit te kijken.

''Nieuwe vriendschap begint niet met te onderzoeken wat er allemaal mis is gegaan'', zei Hillen. Hij pleitte voor een relatie met Indonesië die uitgaat van wederzijdse waardering.

Opgestoken duim

Hillen zei tegen de Indië-veteranen: ''Voor u weegt de herinnering nog zwaarder, omdat u amper erkenning kreeg voor de vele moedige inspanningen die u en uw gesneuvelde kameraden verrichtten."

"De opgestoken duim die u verdiende werd zo vaak een neergetrokken mondhoek'', sprak hij over de nasleep en het debat in Nederland na afloop van de strijd.

Kranslegging Nationaal Indië-monument