AMSTERDAM - Een belangrijke financier van de Amsterdamse amateurvoetbalclub ASV De Dijk wordt verdacht van drugssmokkel.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De 46-jarige Heino B. stak naar eigen zeggen enkele tienduizenden euro's in de club, die mede daardoor van de derde naar de eerste klasse promoveerde.

Eerder kwamen al twee andere Amsterdamse clubs in opspraak vanwege verdenkingen tegen geldschieters. FC Türkiyemspor en FC Chabab gingen de club uit Amsterdam-Noord voor.

Dure spelers

ASV De Dijk trok de afgelopen jaren dure, voormalige hoofdklassespelers aan. Vicevoorzitter Ton Langelaar reageert in de krant verrast op de verdenking tegen B., die naast geldschieter ook keeperstrainer is bij de vereniging.

Volgens justitie was B. tussen 1999 en 2003 betrokken bij de smokkel van cocaïne. Hij zou daarvoor gebruik hebben gemaakt van enkele bedrijven voor scheepsonderhoud en scheepswerven die hij bezit.

Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een partij coke van ruim vierduizend kilo die in 2003 werd onderschept in een boot. Destijds een van de grootste drugsvangsten in Nederland.