Gloeilampverbod met trucs te omzeilen
Nederlandse groothandels omzeilen de Europese regelgeving door uit China gloeilampen te importeren.
De gloeilampen mogen als ‘versterkte industrielamp’ gewoon worden verkocht.
Ook kunnen gloeilampen via Duitsland als verwarmingselementen worden geïmporteerd, eveneens een foefje om het Europees verbod op invoer van de energievretende peertjes te voorkomen.
De Europese Unie heeft in december 2008 besloten dat na 1 september 2012 geen enkele gloeilamp meer in Europa mag worden verkocht. Winkeliers en groothandels mogen volgens dat besluit na die datum hun voorraden opruimen, maar geen nieuwe lampen invoeren van buiten de EU.
Koelkasten
Uitzonderingen gelden alleen voor gloeilampjes in ovens, koelkasten en voor de industrie.
''Bij de meer dan twintig groothandels zijn nog volop lampen voorradig en desgewenst ook te importeren. We zitten voorlopig echt niet zonder", zegt verlichtingshandelaar Bennie Breman uit Genemuiden. Volgens Breman zijn er tal van ontsnappingsmogelijkheden om onder het verbod uit te komen.
Hij noemt de versterkte industrielamp, een aangepaste versie van de gloeilamp waarvan de gloeiende wolfraam draad steviger is vastgemaakt voor industrieel gebruik. ''Die kun je dus gewoon blijven gebruiken. Hij komt uit China en is net zo duur als de gewone gloeilamp die nu wordt uitgefaseerd. Voor 2 euro heb je ‘m", zegt Breman. En goede LED-lamp kost al snel 20 tot 30 euro.
Wordt de gloeilamp als ‘verwarmingselement’ ingevoerd, dan is er naar zijn zeggen ook niets aan de hand.
Ook al wordt er flink gehamsterd, verkopers verwachten voorlopig aan de vraag naar gloeilampen te kunnen blijven voldoen. ''Ik ben geen helderziende, maar voorlopig kan ik vooruit en heeft ook de groothandel nog voldoende lampen liggen", zegt lampenverkoper Piet De Borst uit Den Haag (75).
Acht cilinders
De Hagenaar zegt dat zijn klanten moeilijk kunnenwennen aan de alternatieven als de LED-lamp en de spaarlamp. Het licht zou harder zijn en minder goed te dimmen. Klanten missen volgens hem de gezelligheid en warmte van een gloeilamp, van de Softone en de kooldraadlamp. Sommige klanten zweren bij de gloeilamp vanwege het effect in hun designlamp of kroonluchter.
Volgens De Borst is het ‘onzin’ om de gloeilamp in de ban te doen, omdat hij hooguit tien procent licht geeft en negentig procent warmte. ''Als de mensen dat nou mooi vinden… Dan moet je een auto met acht cilinders ook verbieden, toch?"
Milieu Centraal
De organisatie Milieu Centraal juicht het verbod echter toe. ''Zulke lampen vreten energie. Dat kan negentig procent zuiniger", zegt Linda Nijenhuis. ''Bovendien zijn er voldoende alternatieven beschikbaar. Je moet je wel goed laten voorlichten over de mogelijkheden wat lichtopbrengst, kleur en vorm betreft."
Milieu Centraal erkent dat energiezuinige lampen duurder in aanschaf zijn dan gloeilampen. Ze kunnen uiteindelijk goedkoper uitpakken, aldus de organisatie. Ze gaan langer mee en er wordt op de elektriciteitskosten bespaard.