ARNHEM - De 56-jarige Arnhemse leraar van een basisschool in het Gelderse Groessen moet 1 jaar cel krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk en een beroepsverbod.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag geëist voor de rechtbank in Arnhem.

Het OM gelooft dat de leerkracht drie jongens ontuchtig heeft betast, in twee gevallen ook onder hun kleding. Aan een aangifte van een vierde jongetje twijfelt de aanklager, waarvoor hij vrijspraak vroeg. Wel onderzoekt hij inmiddels een nieuwe aangifte tegen de Arnhemmer.

Het tasten gebeurde aan een tafel waar bijles werd gegeven in de klas en tijdens en na de gymles. De jongens zeiden dat de meester over hun benen en buik wreef en soms in hun kruis kneep. Dat zou gebeurd in groep zes of zeven, dit schooljaar, vorig schooljaar en tussen 2006 en 2008. De man ontkent en vermoedt een hetze.

Schoolkamp

De eerste aangifte volgde toen een familie de kinderen niet op schoolkamp mee wilden sturen als de Arnhemmer ook mee ging. Handtastelijkheden enkele jaren eerder waren daarvoor hun motivatie.

Hoewel dat niet tot strafvervolging heeft geleid, kreeg de meester in 2009 een reprimande van de school dat hij kinderen niet onder hun kleding mocht kietelen. Er volgden meer aangiften en de kinderen zijn verhoord in een speciale kinderverhoorstudio.

Gedragsveranderingen

Hoewel er nu geen directe getuigen zijn van de ontuchtige betastingen, verklaren drie kinderen betrouwbaar: ze maken niets erger en hun ouders vertellen exact wat de kinderen vertelden. Ook bespeurden de ouders gedragsveranderingen, zegt het OM.

Volgens de advocaat van de man zijn roddels over vermeende homofilie uit de hand gelopen en is er volstrekt onvoldoende bewijs.

Ook zijn er geen aanwijzingen voor pedofilie of een seksuele stoornis gevonden en is er geen gevaar voor herhaling. Dat noopte de rechtbank begin augustus om het voorarrest van de man na 103 dagen te beëindigen.

De rechtbank doet uitspraak op 14 september.