DE BILT - De zomer begon dit jaar uitermate koel en wisselvallig en pas eind juli en in augustus kregen we enkele dagen met fraai en warm zomerweer.

Dat blijkt uit het weeroverzicht van de zomer (juni, juli, augustus) van het KNMI.

Juni was met een gemiddelde temperatuur van 14,9 graden de koelste junimaand in 15 jaar tijd. Normaal voor deze maand is 15,6 graden. Ook juli was met gemiddeld 17,3 graden "te koel'', constateert een woordvoerder vrijdag.

Augustus maakte veel goed: op alle dagen was de zon te zien, vaak de hele dag, soms maar enkele uren. Augustus gaat de geschiedenis in als warm en zonnig, maar vrij nat. Er viel gemiddeld circa 70 millimeter, de regen die vrijdag valt niet meegerekend.

Zonuren

Het aantal zonuren kwam in deze 3 maanden uit op 615 en dat waren er iets meer dan het langjarig gemiddelde van 608 uur. De zon liet zich het meest zien in het noordwestelijk kustgebied en het minst op de Veluwe.

In De Bilt werden 575 zonuren gemeten tegen normaal 588. De gemiddelde zomertemperatuur week in De Bilt niet veel af met 16,9 graden tegen 17,0 graden als langjarig gemiddelde.

Door het meestal koele weer in juni en juli bleef het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) beperkt tot 54 tegen normaal 60. Er waren 16 zomerse dagen (25 graden of hoger) terwijl 21 van die dagen normaal is voor een zomer.