RIJSWIJK - Op verschillende plekken in Nederland hebben wind en regen vrijdagochtend voor overlast gezorgd.

Langs de kust zorgt de harde wind voor problemen.

De brandweer meldt dat er veel meldingen komen van stormschade uit de omgeving van Noordwijk en moest onder meer uitrukken naar die plaats, omdat een deel van de tenten die gebruikt werden voor de huldiging van André Kuipers door de storm zijn weggewaaid van de boulevard.

De ANWB waarschuwt ''beide handen aan het stuur langs de westkust. Windvlagen tot windkracht 8 vanochtend.’’ Volgens het KNMI is wind in de kustgebieden hard tot stormachtig, kracht 7-8.

Den Haag

Fikse regenbuien en harde windstoten hebben vrijdagochtend in Den Haag voor overlast gezorgd. Het openbaar vervoerbedrijf HTM zag wegens afgebroken takken een belangrijke tramverbinding uitvallen. Bij enkele andere lijnen worden uit voorzorg takken weggehaald.

De brandweer kreeg meldingen binnen van onder meer ondergelopen balkons. Zowel de brandweer als HTM vinden de problemen meevallen.

Enkele weken geleden kreeg de regio te maken met lokaal noodweer, waardoor onder meer talloze bomen sneuvelden en dakplaten van een voetbalstadion in het Zuiderpark weg waaide.

Friesland

Ook in delen van Friesland hebben zware regenbuien donderdagavond en vrijdagochtend voor wateroverlast gezorgd. Op meerdere plaatsen, waaronder Leeuwarden, Heerenveen en Sint Annaparochie, moest de brandweer uitrukken.

Donderdagavond besloot het waterschap Friesland al extra water te lozen op de Waddenzee, omdat in het noordwesten van de provincie op sommige plaatsen in korte tijd 70 millimeter regen was gevallen.

De komende uren wordt nog meer regen verwacht in Friesland. Het buiengebied trekt langzaam weg in zuidoostelijke richting.

Honderd millimeter

Volgens Weeronline.nl is er in het noordwesten van het land plaatselijk meer dan honderd millimeter gevallen in iets meer dan 24 uur tijd. Texel en Friesland zijn koplopers met 75 tot honderd millimeter sinds donderdagochtend. Zoveel neerslag valt normaal niet eens in de hele maand augustus.

De maand begon met wisselvallig weer, maar al snel daarna werd het volop zomer. Augustus was warm en zonnig maar ook vrij nat. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was volgens KNMI circa 18,5 graden, een graad warmer dan normaal in deze maand.

In Nederland viel gemiddeld circa 70 millimeter regen. Daar komt de regen die vrijdag valt (vermoedelijk 15 tot 20 millimeter) nog bij. De zon scheen gemiddeld over het land 230 uur, ruim 20 uur meer dan gemiddeld en daarmee was augustus dit jaar zonnig te noemen.

Bekijk hier de actuele weerssituatie