AMSTERDAM - De demissionaire regering van Curaçao heeft bezuinigingsplannen ingediend bij het College financieel toezicht (Cft).

Een woordvoerder van het college laat donderdag weten dat de plannen vorige week zijn ingediend.

Curaçao staat onder curatele en had tot 1 september de tijd om met een dekking te komen voor 153 miljoen Antilliaanse gulden (71 miljoen euro).

Advies

Het college komt volgende week met een advies aan de regering van Curaçao over haar bezuinigingsplannen. Voor 14 september wordt ook de rijksministerraad ingelicht. Op die datum vergadert de ministerraad. Een woordvoerder van het ministerie van Koninkrijkszaken zegt dat dan ook wordt gesproken of de begrotingswijziging 'overtuigend en deugdelijk' is.

Curaçao werd halverwege juli door de rijksministerraad onder curatele gesteld omdat het land de begroting niet op orde heeft.

"Wij gaan nu het hele pakket beoordelen. Het zijn honderden pagina's. We kijken onder meer naar wat de wijzigingen doen met de economische groei en de zorguitgave", zegt de Cft-woordvoerder. Over de inhoud wil hij nog niets kwijt. De regering van Curaçao kon niet direct reageren.

Haast

Minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) maande het eiland vorige week om haast te maken met hervormingen. Het tekort van dit jaar bedraagt 55 miljoen Antilliaanse gulden. Samen met tekorten uit voorgaande jaren komt het totale tekort uit op 153 miljoen gulden.

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen afgeschaft en kreeg Curaçao de status van een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien kampt Curaçao met financiële problemen.

Dit was mede de oorzaak van politieke strubbelingen die leidde tot de val van de regering van de eerst minister president van Curaçao, Gerrit Schotte, begin deze maand. Op 19 oktober zijn er verkiezingen.