AMSTERDAM - De onafhankelijke onderzoekscommissie die de aanpak van de asbestkwestie in de Utrechtse wijk Kanaleneiland gaat onderzoeken is compleet.

Onder anderen twee topambtenaren versterken de commissie, meldt de gemeente Utrecht donderdag.

De twee ambtenaren die plaatsnemen in de commissie zijn hoofd voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie Anne-Marie Stordiau en locogemeentesecretaris in Amsterdam Hugo Fernandes Mendes.

Ook oud-bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht Maarten Rook en Peter van Zanten, consultant bij adviesbureau Berenschot, gaan aan de slag voor de commissie.

Het viertal werd gekozen door voorzitter van de commissie Geert Jansen, wiens rol al eerder bekend werd gemaakt. Jansen is voormalig commissaris van de koningin in Overijssel.

Onderzoek

De commissie onderzoekt onder meer de rol en verantwoordelijkheden van alle betrokken instanties. Ook de communicatie en de gevolgen voor de gezondheid van de asbestvondst worden onder de loep genomen. Verder gaat de commissie bewoners ondervragen over de asbestkwestie.

De onderzoekscommissie hoopt met het onderzoek aanbevelingen te kunnen doen voor vergelijkbare situaties in de toekomst. Het onderzoeksrapport moet uiterlijk 3 december klaar zijn.

Vorige maand werd in een flat aan de Stanleylaan asbest ontdekt bij werkzaamheden. Daarop moesten zo'n driehonderd bewoners van de wijk hun huizen verlaten. Directeur van woningcorporatie Mitros Rob Rötscheid zei maandag nog dat hij twijfelde aan de noodzaak van de ontruiming.