AMSTERDAM - Astronaut André Kuipers is donderdag onder luid gejoel en geklap verwelkomd op het strand van Noordwijk.

''Namens heel Nederland wil ik u heel hartelijk bedanken", sprak de kroonprins Kuipers toe. ''U wist iedereen mee te nemen in uw avontuur."

De astronaut zelf wist zich niet zo goed raad met alle aandacht. ''Overweldigend dit. Ik ben verbaasd en verrast hoeveel mijn reis in Nederland teweeg heeft gebracht. Het voelt als te veel eer voor mij."

Duizenden mensen, onder wie prins Willem-Alexander en premier Mark Rutte, stonden de Nederlander op te wachten. Op de boulevard van Noordwijk wordt hij gehuldigd voor zijn ruimtereis.

Boot

Kuipers kwam met een boot aan voor de kust van Noordwijk. Een helikopter vloog hem vervolgens naar het strand. Bij wijze van ode vlogen vijf F16-straaljagers over. Voor de aankomst van Kuipers vertoonde een F16 diverse kunstjes boven zee.

Kuipers woonde van eind december tot begin juli in het internationale ruimtestation ISS. Geen enkele Europeaan is ooit zo lang aan één stuk in de ruimte geweest. Het was de tweede ruimtereis van de geboren Amsterdammer. In 2004 was hij anderhalve week in het ISS.