DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep 30 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 28-jarige Leon B., wegens de moord op zijn 27-jarige vriendin en 4-jarige zoontje.

De slachtoffers werden op 7 oktober 2010 in hun huis in Rijswijk gewurgd.

Volgens het OM was B. bang ''gezichtsverlies'' te lijden bij zijn vriendin. Het stel moest hun huis uit, nadat B. door financiële problemen al een tijd de huur niet meer had kunnen betalen.

Om dat gezichtsverlies te voorkomen besloot hij zijn partner en hun kind te doden, aldus het OM. Na de moorden vluchtte B. naar Italië, waar hij een week later kon worden aangehouden.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde B. tot 30 jaar cel, conform de eis van het OM. B. ging tegen dat vonnis in beroep. Donderdag noemde de openbare aanklager voor het Haagse gerechtshof de daden van B. ''nietsontziend''. Alleen de geëiste straf kan leiden tot ''adequate vergelding'', vindt het OM.

Toegeslagen

B. zou op de bewuste dag in de vroege ochtend hebben toegeslagen. Hij kneep de keel van zijn vriendin dicht terwijl zij lag te slapen, aldus het OM.

Toen zij bewusteloos was, trok hij een stropdas strak om haar hals en stopte een sok in haar mond. Daarna zou B. zijn zoontje uit bed hebben gehaald en hem hebben geknuffeld, om hem tenslotte de keel dicht te knijpen en met een snoer van een laptop te wurgen.

Het hof doet uitspraak op 13 september.