ROTTERDAM - Scholieren van de Agnesschool in Rotterdam gaan vanaf donderdag 36 uur per week naar school, in plaats van de gebruikelijke 26 uur.

De verruiming van het aantal uren moet leiden tot betere cijfers en een daling van het aantal leerlingen dat vroegtijdig van school gaat.

Dat maakte de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) donderdag bekend. Deze onderwijsmethode, Children’s Zone, is geïnspireerd op de Harlem Children’s Zone in New York en is in Rotterdam onderdeel van het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid.

Met dat programma wil onder andere de gemeente en de rijksoverheid Rotterdam-Zuid er weer bovenop helpen. Zuid is al jarenlang een probleemgebied.

Contract

De ouders en leerlingen van de Agnesschool tekenen een contract met de school en een wijkteam verleent zorg op school. Deze teams werken met ouders thuis aan de keukentafel aan een stabiele gezinssituatie. De leerkrachten kunnen zich dan concentreren op het geven van onderwijs en het beste uit de kinderen te halen.

Tijdens de extra lesuren krijgen leerlingen onder andere taal, rekenen en Engels maar ook studievaardigheden, filosofie, huiswerkbegeleiding en extra gymles. Ook wordt aandacht besteed aan beroepsoriëntatie.

Essentieel

De Jonge vindt het kiezen van een juiste opleiding met zicht op een baan essentieel om schooluitval tegen te gaan: ''Als het om de toekomst van onze kinderen gaat, mogen we ons niet neerleggen bij de resultaten uit het verleden.''

De Agnesschool is de eerste van 34 basisscholen uit de Rotterdamse wijken die de gemeente wil aanpakken. Later gaan ook scholen in het voortgezet onderwijs de 36-urige lesweek invoeren. Bovendien kunnen scholen al bij de gemeente een aanvraag indienen om het aantal lesuren met zes te verhogen.

Leerlingen van de groepen zeven en acht van de Agnesschool beginnen met de extra lesuren. Dit wordt uitgebreid naar andere groepen.