AMSTERDAM - Greenpeace heeft tevergeefs geprobeerd de Nederlandse supertrawler ‘Margiris’ van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas te blokkeren voor een Australische haven.

Met rubberbootjes probeerden de activisten donderdag te voorkomen dat de Margiris de haven binnenliep van Port Lincoln, meldde een woordvoerder.

De milieuorganisatie wil voorkomen dat het schip kwetsbare visgronden gaat bevissen. De activisten probeerden eerst te verhinderen dat een loods aan boord ging van de vistrawler. Toen dat uiteindelijk mislukte, gingen ze voor het schip liggen.

Uiteindelijk kon de Margiris toch aanleggen. ''Het was een oneerlijke strijd tussen kleine rubberbootjes en een enorm schip'', erkende de campagneleider. ''Ze konden ons te makkelijk wegduwen''.

Bekijk de beelden:

 

IJmuiden

Greenpeace deed eind juni ook al een poging om het vaartuig in Nederland te stoppen. Vier actievoerders ketenden zich in IJmuiden vast aan de ketting van het schip. Uiteindelijk greep de politie in en kon de Margiris alsnog uitvaren.

De Pelagic Freezer-trawler Association (PFA), waar de rederij van de Margiris lid van is, noemde de acties van de milieuorganisatie eerder onnodig en ongefundeerd. ''Juist de PFA omarmt het belang van duurzame visserij en committeert zich uitdrukkelijk aan internationale en Europese afspraken over goed visserijbeheer'', aldus de organisatie.