SCHIPHOL - De luchtvaartpolitie onderzoekt de komende tijd wat zich precies heeft afgespeeld in de cockpit van een toestel van Vueling. 

Het toestel verloor radiocontact, waardoor de indruk ontstond dat er een gijzeling gaande was. Dat bleek niet het geval en het toestel uit Malaga kon woensdag veilig op Schiphol landen.

Een woordvoerder zegt woensdagavond dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) beschikt over informatie dat in de cockpit van het toestel op de achtergrond op enig moment Arabische muziek te horen was.

''Dat zegt op zichzelf niet zo veel. Dat was geen doorslaggevend argument om op te treden."

De belangrijkste reden om het vliegtuig door twee F16’s naar Schiphol te begeleiden was volgens de NCTV het verlies aan communicatie ''en het niet opvolgen van opdrachten van de luchtverkeersleiding''.

Donderdag

De luchtvaartpolitie en de marechaussee verhoren donderdag de zeven bemanningsleden van het Vueling-toestel. Dat liet een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee weten.

Naar verwachting wordt het onderzoek naar wat zich nou precies heeft afgespeeld in de cockpit van het vliegtuig in de loop van donderdag afgerond.

Respect

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling respecteert het optreden woensdag van de Nederlandse luchthavenautoriteiten. Dit bevestigde Vueling-woordvoerder Fernando Val donderdag.

Het escorteren van het toestel van de maatschappij door Nederlandse F-16's is overeenkomstig de strenge richtlijnen die onder die omstandigheden gelden. De bemanning en de verkeerstoren verloren het contact in het Nederlandse luchtruim en daarmee trad een veiligheidsprotocol in werking, bevestigde Vueling ook in Spaanse media.

Geen commentaar

Val had geen commentaar op berichten dat zich een dergelijk voorval, ook met een vlucht van Malaga naar Amsterdam, vorig jaar boven Frankrijk had voorgedaan.

De Spaanse krant La Razon berichtte over ''hysterie in Amsterdam'' met het verhaal over de gevreesde kaping van het Vueling-toestel en de operatie waarmee een bom uit de Tweede Wereldoorlog woensdag van het luchthavencomplex werd verwijderd.