ROERMOND - Een Belgisch-Marokkaanse man is vorige week na vier maanden onterechte gevangenschap vrijgelaten uit de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie.  

De rechter in Roermond liet hem onmiddellijk vrij uit zogenoemde uitleveringsdetentie, omdat Marokko oude beschuldigingen over het financieren van terrorisme maar niet concreet kon maken, aldus de uitspraak die woensdag is gepubliceerd.

Marokko verdenkt de man van financiering van de organisatie van terroristenleider Abdelkader Bellirajdie die in het Afrikaanse land een levenslange gevangenisstraf uitzit.

Belliraj heeft in 2008 zelf verklaard dat hij in 2001 82 miljoen Belgische frank (2 miljoen euro) van hem kreeg. Vanwege die ene verklaring stond de man sindsdien internationaal gesignaleerd.

Uitlevering

Eerder werd hij in België aangehouden en oordeelde een Belgische rechter al dat uitlevering aan Marokko ontoelaatbaar was. In april van dit jaar werd de terreurverdachte in Venlo gearresteerd na een verkeersovertreding. Na een kort verblijf in de gevangenis in Grave werd hij in afwachting van zijn uitlevering afgezonderd in het extreem strenge regime van de speciale terroristenafdeling. De man mocht nauwelijks bezoek ontvangen of bellen met de buitenwereld.

En terwijl de officier van justitie in Roermond de uitlevering vorige week toelaatbaar beoordeelde, hoefde de rechtbank daar niet lang over na te denken. Nog dezelfde dag werd de man vrijgelaten wegens ‘ontoereikende omschrijving van de feiten’.

Advocaat

Advocaat Bart Stapert van de verdachte vertelde woensdag dat hij vooral het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijt dat het uitleveringsverzoek niet meteen is afgewezen. ''De verdenking is zwaar. Maar behalve die ene verklaring die door marteling is verkregen, was er geen enkel bewijs."

Stapert kondigde aan dat hij voor zijn cliënt een schadevergoeding gaat eisen.

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie, omdat de man weer naar België is vertrokken, legde een woordvoerder woensdag uit.