DEN HAAG - Justitie moet opnieuw bekijken of de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. op de terroristenafdeling in De Schie in Rotterdam wel op de goede plek vastzit.  

 Het is onduidelijk of de omstandigheden voldoen aan de voorwaarden die een psychiater daaraan heeft gesteld.

Dat stelt een rechter in een recente uitspraak. K. wil worden overgeplaatst van de terroristenafdeling in de Schie, onder meer omdat hij daar alleen zit. Justitie wees zijn verzoek onlangs af.

Actualisatie

Volgens de commissie is het onduidelijk of nog onlangs is nagegaan of zijn situatie wel deugt. Een rapport daarover dateert van maart en is gebaseerd op gesprekken uit januari.

''Een actualisatie van de detentiesituatie ontbreekt. Onder deze omstandigheden kan de beslissing niet in stand blijven", aldus de commissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Sabir K. zit vast in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat land wil de Nederlander vervolgen voor het beramen van aanslagen op militairen in Afghanistan. Dat zou K. in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda hebben gedaan. 

Gefolterd

K. zegt in Pakistan veelvuldig te zijn gemarteld en gefolterd. Daar zou hij een posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen. Volgens de psychiater die K. in januari bezocht, is hij daarvan vrijwel hersteld. Maar dat weerspreekt zijn advocaat.

De beroepscommissie stelt dat een lang sociaal isolement moet worden vermeden. Volgens zijn raadsman André Seebregts zit K. sinds donderdag weer alleen op de afdeling en is het contact met het personeel kort en zakelijk.

Tafeltennissen

De psychiater zei in het rapport dat ''de bemoeienis van het personeel zich niet mag beperken tot een voorziening van de levensbehoeften". K. moet kunnen tafeltennissen, schaken, films kijken en gewoon kunnen kletsen. ''Onder deze omstandigheden acht de psychiatrisch adviseur het verblijf op de terroristenafdeling verantwoord.''

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat ''binnen de gestelde termijn'' een nieuwe beslissing zal worden genomen.