AMSTERDAM - De advocaten van drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof in Den Haag slepen de Nederlandse Staat voor de rechter.

De advocaten maakten woensdag bekend dat zij met een kort geding Nederland willen dwingen de zorg voor de getuigen over te nemen en ze vrij te laten.

De Congolezen, die verklaringen hebben afgelegd tegen president Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo (DRC), zitten inmiddels anderhalf jaar gedetineerd bij het strafhof, aldus de raadslieden.

Ze hebben asiel in Nederland aangevraagd. Dat verzoek heeft Nederland ingewilligd na tussenkomst van de rechter. Volgens advocaten Göran Sluiter en Channa Samkalden wil Nederland echter dat de drie bij het strafhof gevangen blijven zitten.

Betrokken

Het drietal heeft gezegd tegen het hof dat Kabila betrokken is bij internationale misdrijven en schuldig is aan ernstige mensenrechtenschendingen.

Het strafhof kan volgens de advocaten niet op eigen houtje de Congolezen vrijlaten. Het hof staat op Nederlands grondgebied en kan hen daarom alleen laten gaan als Nederland daar als gastland aan meewerkt.

Het geding dient op 12 september in Den Haag.