AMSTERDAM - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft woensdagavond rond 19.30 de vliegtuigbom die bij de C-pier op Schiphol werd aangetroffen tot ontploffing gebracht.

Rond 16.00 uur laadde de dienst het explosief op een vrachtwagen en vervoerde het voorwerp naar elders in de gemeente Haarlemmermeer, op zo'n 7 kilometer afstand van Schiphol.

Schiphol is sinds het eind van de middag weer helemaal open. De C-pier, een deel van de D-pier en de Kaagbaan waren sinds woensdagochtend dicht vanwege de vondst van een vliegtuigbom.

De Polderbaan ging woensdagmiddag dicht vanwege een (valse) melding van een gijzeling. Rond 17.15 uur was alles weer open, liet Schiphol weten.

Beelden van de afzettingen op Schiphol:

Annuleringen

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol zijn woensdag door de vondst van de vliegtuigbom geannuleerd. Het ging om zowel inkomende als vertrekkende vluchten. Tientallen andere vluchten liepen vertraging op.

Sommige vliegtuigen die te laat vertrokken, moesten later op de dag ook weer terugvliegen naar Schiphol. Hierdoor liepen ook deze inkomende vluchten weer vertraging op.

De (valse) melding van een gijzeling in een vliegtuig leidde niet tot annuleringen of vertragingen. Het desbetreffende vliegtuig stond een tijd op de Polderbaan en die was daarom gesloten.

Er kwamen rond die tijd weinig andere vliegtuigen binnen en de toestellen die wel landden, konden terecht op andere landingsbanen.