AMSTERDAM - Een toestel van de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling is woensdagmiddag onderschept door twee F16's van de luchtmacht en daarna onder begeleiding geland op Schiphol.

De F16's van vliegbasis Volkel stegen op nadat er geen radiocontact gemaakt kon worden met de piloten, zo bevestigt het Ministerie van Defensie aan NU.nl. 

Het gaat om een Airbus met vluchtnummer VY 8366 met aan boord 183 passagiers. Eigenaar Vueling ontkent tegenover het ANP dat er sprake is geweest van kaping van het toestel.

Berichten over problemen op de vlucht van Málaga naar Amsterdam berusten volgens een zegsman op een misverstand in de communicatie tussen de piloot en de verkeerstoren, zo wordt ook door de politie bevestigd.

Het vliegtuig is volgens de woordvoerder van Vueling wel afgeweken van zijn koers, maar dat kwam door de instructies van de Nederlandse jachtvliegers. Tijdens de landing was er weer sprake van radiocontact.

Onderhandelaars

Toen het vliegtuig was geland, hebben onderhandelaars van de marechaussee contact met de gezagvoerder van het toestel gelegd. "Die liet weten dat er geen sprake was van een gijzeling of kaping", zegt woordvoerder Martijn Peelen van de marechausee.

De passagiers hebben woensdag rond 16.00 uur het vliegtuig verlaten en zijn in gereed staande bussen gestapt. Een speciale eenheid van de marechaussee was ook aanwezig. "Omdat er mogelijk sprake was van een kaping, hebben we voorzichtig en secuur geopereerd", benadrukt Peelen.

Beelden van het vliegtuig, net na de landing:

Calamiteit

De Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding (NCTB)  hield rekening met 'de mogelijkheid van een gijzeling'. Daarom zou het vliegtuig onder begeleiding op Schiphol geland zijn.

Een radioverslaggever van de NOS sprak met een man wiens vrouw in het toestel zat. Hij meldt dat het er in het toestel op dat moment 'vrij ontspannen' aan toe ging. Niemand zou iets door hebben gehad van een gijzeling.

Een andere passagier zegt ook 'helemaal niets' gemerkt te hebben van begeleiding door F16's. Wel merkte ze dat ze een aantal malen boven zee cirkelden. "Alles gaat goed, het is een beetje druk en een beetje warm", zei ze op Radio1.

Geluidsbarrière

Ten zuiden van Utrecht gingen de F16’s voor het eerst door de geluidsbarrière. Er werden snelheden van 1200 tot 1300 kilometer per uur bereikt boven het IJsselmeer. Het is de verklaring dat er in een groot deel van Nederland een knal is gehoord.

Het passagiersvliegtuig heeft een tijd boven Den Helder gecirkeld en werd in die omgeving onderschept. Bij benadering kon de maatschappij en staartnummer worden doorgeven. De F16’s kregen de opdracht om het toestel tot Schiphol te begeleiden.

Contact tussen de F16’s en het civiele vliegtuig is er niet geweest. De piloten hebben niks verdachts opgemerkt. Ze zijn niet geland op Schiphol en zijn inmiddels veilig terug in Volkel.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte keerde woensdagmiddag terug naar Den Haag vanwege de vermeende gijzeling. Hij was op weg naar Enschede voor een verkiezingsdebat, maar maakte rechtsomkeert toen hij van de situatie hoorde.

Inmiddels heeft hij zijn weg naar Twente weer vervolgd.