AMSTERDAM - De C-pier op luchthaven Schiphol is woensdagmorgen afgesloten na de vondst van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

De bom werd aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) sluit niet uit dat een groter gebied op Schiphol moet worden ontruimd.

Dat liet majoor Henk van der Slik van de EOD woensdag via het ministerie van Defensie weten. Volgens Schiphol heeft de afsluiting van de C-pier gevolgen voor het luchtverkeer.

''We zijn ons bewust van het economisch belang van de luchthaven en willen het explosief daarom zo veilig en snel mogelijk demonteren”, aldus de majoor. Het is een lastige klus omdat het explosief in het grondwater ligt. De EOD werkt met vier man aan de ontmanteling.

Het gaat om een Duitse bom van 500 kilo uit de Tweede Wereldoorlog. De bom werd woensdagochtend gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier.

Vertraging

Reizigers moeten rekening houden met vertraagde of geannuleerde vluchten. Rond 12.00 uur waren er ongeveer tien vluchten vertraagd in verband met de vondst. Ook zijn er enkele vluchten geannuleerd.

De Kaagbaan is afgesloten omdat deze vlak langs het gebied loopt. Daar ondervindt het vliegverkeer verder geen hinder van, laat een woordvoerster van Schiphol weten.

Schiphol adviseert reizigers de site van de luchthaven in de gaten te houden en contact te houden met hun luchtvaartmaatschappij. De C-Pier wordt gebruikt voor Europese vluchten.

Bombardementen

Schiphol werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als militair vliegveld en is destijds door de geallieerden meerdere keren gebombardeerd. Aan het begin van de oorlog wierp de Duitse Luftwaffe zelf ook al bommen op de luchthaven.

Op 13 december 1943 vond het zwaarste bombardement plaats. Toen namen ongeveer 200 Amerikaanse B-26 'Marauder' bommenwerpers Schiphol op de korrel. 

In juni 2008 werd er voor het laatst een bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen op Schiphol. Destijds lag het projectiel naast de Polderbaan.

Terras

Schiphol heeft ook het publiek toegankelijke panoramaterras ontruimd. Enkele tientallen mensen moesten het terras om veiligheidsredenen verlaten.

Vanaf het terras is er zicht op de graafwerkzaamheden bij de C-pier op Schiphol. Ook een klein deel van de D-pier is afgesloten, liet een woordvoerster van de luchthaven weten. Dat deel bevindt zich in de kring rondom het explosief die uit voorzorg is ontruimd.

Bekijk hier de beelden: