BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda heeft enkele dagen voor de geplande afronding van de strafzaak over het zogenoemde grenslijk alsnog een verzoek om uitstel gedaan. 

Officier van justitie Lucas van Delft wil toch nog extra onderzoek laten doen naar de houten kist waarin in 2008 de kliko met het lichaam van de Wit-Russische vrouw Katrina Khaniak (25) werd gevonden. Advocaat Jan-Hein Kuijpers van de verdachte echtgenoot van de vrouw heeft dat dinsdag desgevraagd gezegd.

Een woordvoerster van het OM bevestigt dat er verzoek om aanhouding is gedaan, maar verwijst voor de reden naar de geplande zitting op donderdagochtend.

De zaak werd bekend als die van het grenslijk, omdat de dode vrouw werd gevonden in een voormalig bankgebouw dat precies op de grens staat tussen het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog. Het OM beschuldigt haar 41-jarige echtgenoot van moord.

Duidelijk

Kuijpers is tegen uitstel van de zaak. Het verzoek van de aanklager gaat volgens hem uit van de verkeerde veronderstellingen. Een reconstructie die TNO op zijn verzoek van de kist maakte heeft volgens hem al duidelijk gemaakt dat het verhaal van zijn cliënt klopt.

Verdachte Robert-Jan B. zegt dat hij de kist wel heeft gebouwd maar dat hij niks met de dood van zijn vrouw heeft te maken. De reconstructie wees uit dat de kist niet om de kliko is gebouwd.

De advocaat noemt het 'wonderlijk' dat de officier van justitie op het allerlaatste moment met zijn verzoek komt.

De zaak kent al een erg lange geschiedenis. De dode vrouw was sinds 2007 vermist. De man zat na haar vondst in 2008 enige tijd vast. Hij werd eind 2010 voor de tweede keer gearresteerd, maar ook weer vrijgelaten.

Vorig jaar heeft de rechtbank tijdens een reeks zittingsdagen al een groot aantal deskundigen gehoord, die van mening verschillen over de cruciale doodsoorzaak.