DEN HAAG - Twee mannen van 34 en 35 uit Den Haag zijn dinsdag veroordeeld tot 150 uur werkstraf, omdat zij afgelopen weekend een medewerker van de Wegenwacht hebben mishandeld. 

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend. De supersnelrechter sommeerde de mannen ook een voorschot van een schadevergoeding à 1000 euro te betalen.

Dat bedrag kan uiteindelijk nog oplopen, zo liet een woordvoerster weten. Bovendien hebben de mannen drie weken voorwaardelijke celstraf gekregen. Het OM had vijf weken geëist.

Volgens een woordvoerder van het OM is de straf fors. De mannen hadden nog geen strafblad, maar gezien de ernst van het vergrijp en het feit dat een ANWB'er veilig zijn werk moet kunnen doen, had het OM een stevige eis neergelegd. Bovendien schuurt de taak van een Wegenwacht aan tegen die van hulpverleners zoals politiemensen, ambulance-medewerkers en dergelijke.

'Pittig'

De ANWB is tevreden met de straf, zo laat een woordvoerder weten. ''Het is een pittige straf. Maar je wil eigenlijk niet dat er zo'n uitspraak nodig is, dat staat voorop. Maar het is goed dat de zaak door een supersnelrechter behandeld is, want dat geeft aan dat ANWB'ers onder hulpverleners worden geschaard. Daarmee geeft de rechter een duidelijk signaal af.''

Of de ANWB nog gaat proberen om via een civiele zaak meer schade vergoed te krijgen, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De mannen mishandelden de ANWB'er in de nacht van zaterdag op zondag, omdat hij weigerde hun auto te maken. De mannen waren geen lid.