AMSTERDAM - De vermeende topcrimineel Dino Soerel is overgeplaatst naar een minder streng beveiligde gevangenis.

Justitie heeft daarmee gehoor gegeven aan een uitspraak van een rechter, die onlangs concludeerde dat er geen reden meer is om Soerel vast te houden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft desgevraagd bevestigd dat ''justitie gehoor heeft gegeven aan het vonnis van de rechter'' en dat ''hij binnen de gestelde termijn is overgeplaatst''. Hij wilde niet zeggen waar Soerel nu vastzit. De advocaten van Soerel konden dat dinsdag niet, omdat zij formeel nog niet op de hoogte zijn van de overplaatsing.

Raadsvrouw Bénédicte Ficq vermoedt dat haar cliënt is overgebracht naar een ander paviljoen van de inrichting in Vught, om van daaruit doorgeplaatst te kunnen worden naar een gevangenis elders in het land. ''Dat gaat vaker zo met mensen die uit de EBI komen'', aldus Ficq.

Verzoek

Eind april diende Soerel een verzoek in om te worden overgeplaatst naar een gevangenis met een lichter regime. Dat verzoek werd in juni afgewezen. Maar de beroepscommissie stelde dat niet blijkt dat Soerel een ''extreem vluchtrisico en een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormt’’ als het gaat om herhalingsgevaar voor geweldsdelicten.

Soerel zou onder meer het fysieke contact met zijn kinderen missen en in de EBI in een isolement raken.

Soerel zat sinds november 2010 in de EBI, nadat hij kort daarvoor was opgepakt. Hij wist lange tijd uit handen van de politie te blijven. Soerel is een van verdachten in het omvangrijke liquidatieproces Passage. Het Openbaar Ministerie eiste levenslang tegen hem, omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor verschillende afrekeningen.

Maar de rechtbank had het voorarrest in de liquidatiezaak ten tijde van die eis al opgeheven, omdat het bewijs vooralsnog te mager is. Soerel zit nog wel vast, omdat hij dit jaar in hoger beroep werd veroordeeld in een omvangrijke drugszaak. Hij is tegen die veroordeling in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.