AMSTERDAM - Artsen en apothekers hebben sinds dinsdag een nieuwe gezamenlijke richtlijn voor de uitvoering van euthanasie.

De richtlijn van artsenfederatie KNMG en apothekersorganisatie KNMP vervangt de vijf jaar oude richtlijn die alleen door apothekers was opgesteld en moet vooral de samenwerking tussen apothekers en artsen onderstrepen.

Dat bevestigen woordvoerders van KNMG en KNMP aan NU.nl.

"In de richtlijn staat niet alleen technische informatie over, bijvoorbeeld, de toe te dienen hoeveelheid, maar wordt ook voor het eerst uitgeklegd waarom voor bepaalde methodes wordt gekozen", aldus een woordvoerder van KNMG.

"Je krijgt nooit ervaring met het toepassen van euthanasie", voegt Annemieke Horikx van het Geneesmiddel Informatie Centrum daar aan toe, "daarom is een gezamenlijke richtlijn erg praktisch." 

Horikx wijst bovendien op het belang van een gezamenlijke richtlijn.

"Voor de toetsingscommissie is deze richtlijn de standaard. Mensen mogen niet aan het einde van hun leven tegen een slechte uitvoering aanlopen."

Strafbaar

Euthanasie is Nederland in principe strafbaar, maar als de betrokkenen zich aan zes zorgvuldigheidseisen houden wordt geen vervolging ingesteld.

Zo moet vastgesteld onder meer worden dat de patiënt zelf euthanasie wil en dat die uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. Een tweede arts moet dat bevestigen. Deze zorgvuldigheidseisen zijn niet veranderd.