UTRECHT - Een gespecialiseerd saneringsbedrijf is maandag begonnen aan de schoonmaak van de laatste nog niet vrijgegeven flat in de Utrechtse 'asbestwijk' Kanaleneiland.

Het gaat om de flat met oneven huisnummers aan de Stanleylaan.

Het werk gaat naar verwachting 2 weken duren, meldt de gemeente. Pas als TNO de schoonmaak heeft gecontroleerd, krijgen de bewoners te horen wanneer ze weer naar huis kunnen.

Op het dak van deze flat werd in juli een dakrand gesloopt, die totaal onverwacht gevuld bleek met een gevaarlijke soort asbest. Omdat er asbestdeeltjes ronddwarrelden, volgde evacuatie van een deel van de wijk.

Vernietigen

De schoonmakers knippen doeken rondom de steigers weg. In totaal 1 kilometer aan steigers wordt gestofzuigd, net als de balkons aan de woningen, de stoepen en de straten. Kozijnen en ramen worden met speciale natte doeken gereinigd.

Struiken en planten worden gesnoeid. Afvalmateriaal wordt volgens speciale voorschriften vernietigd.

Geen gevaar

Het schoonmaakwerk levert geen gevaar op voor de omwonenden die weer thuis zijn, zo verzekert de gemeente. Weliswaar werken de schoonmakers in beschermende pakken, maar dat is nodig omdat deze mensen elke dag blootstaan aan asbestdeeltjes.

Eerder zei asbestdeskundige Jan Tempelman van TNO al dat de asbestregels veel te streng zijn voor mensen die maar even met asbest te maken hebben.