ROTTERDAM - Anthony K. heeft maandag in de rechtbank gezegd verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 10-jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam. 

K. antwoordde schoorvoetend ''ja" op een vraag van de rechter hierover. Hij ontkent het meisje seksueel te hebben misbruikt.

Aan de dood van Jennefer ging een ruzie over een bioscoopbezoek vooraf, zo bevestigde K. op vragen van de rechter.

Volgens het zoontje van K. zou de verdachte het meisje naar de kelder hebben meegenomen en hebben geschopt en met een plank hebben geslagen. K. geeft tijdens de behandeling van de zaak nauwelijks antwoorden. ''Ik vind het heel moeilijk om daarover te praten", zei hij regelmatig.

Amber Alert

De aanklager verdenkt de 26-jarige K. ervan dat hij het meisje heeft gewurgd en door het afdekken van neus en mond om het leven heeft gebracht. Ook zou hij haar hebben verkracht.

De officier van justitie maakt later op de dag de strafeis tegen K. bekend.

Het lichaam van Jennefer werd 10 oktober 2011 aangetroffen in de woning van K. in de Rotterdamse wijk Charlois, nadat eerder door de politie een Amber Alert werd verstuurd. K. is de ex-vriend van de zus van Jennefer.

Vuilniszakken

Haar lichaam was verpakt in vuilniszakken. De bewuste dag haalde K. het meisje op bij haar vader. Ze gingen samen met de kinderen van K. naar de speeltuin. Daar bleven ze maar korte tijd, omdat het slecht weer was. Ze belandden bij K. thuis waar Jennefer uiteindelijk om het leven werd gebracht.

Justitie rondde in juni het feitenonderzoek in de moordzaak af. De advocaat en het Openbaar Ministerie (OM) wilden echter niets kwijt over de inhoud van het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC). Wel liet de advocaat in juni weten dat K. niet wilde meewerken aan het onderzoek. Hij heeft geen strafblad.

Misbruikt

Een arts concludeerde dat het meisje is misbruikt. Er zouden sporen zijn gevonden die in de richting van K. wijzen. ''Ik zou hier toch niet over liegen", zei K in de rechtbank.

In zijn cel vond de politie een brief aan zijn grootouders. Daarin bekent K. dat hij het meisje heeft gewurgd, maar ontkent hij het misbruik. ''Het ging vrij snel. Ik heb haar mee naar beneden gesleurd. Daar gebeurde het. Mijn handen tegen haar keel en ze ging stikken. Het duurde maar een paar seconden. Het gebeurde heel snel."

De gewelddadige dood van het meisje leidde tot veel commotie onder buurtgenoten. Zo'n 1000 mensen liepen mee in een stille tocht om het omgebrachte meisje te herdenken. Honderden mensen woonden haar uitvaart bij.