HAARLEM - Broertjes Enrique (15) en Hugo (13) hervatten maandagmiddag hun zeiltocht.

Na het weekend noodgedwongen te hebben doorgebracht in de jachthaven in Haarlem, zeilen de jongens door richting IJmuiden. Dat liet moeder Annelies Schillemans maandagochtend weten.

Een defecte brug dwong de zeilbroertjes vrijdag amper 2 uur na de start van hun avontuur alweer aan te meren. Maandag nemen zij tussen 12.00 en 13.00 uur de brug in de snelweg A9, waarna ze door kunnen naar de jachthaven in IJmuiden.

Daar wordt nog even wat water ingeslagen, waarna de tieners langs de kust naar het zuiden van België reizen.

''Zoals het er nu naar uitziet, wordt het komend weekend perfect weer om vanuit Zuid-België naar Engeland over te varen'', aldus Schillemans. ''Ze varen van haven naar haven, afhankelijk van wat het weer toelaat.''

Aandacht

De twee broertjes uit Vijfhuizen vragen met hun zeiltocht aandacht voor jongeren die geen onderwijs volgen omdat ze op geen enkele school worden toegelaten.

De Kinderombudsman opende maandag een meldpunt voor kinderen in een dergelijke situatie. Kids die niet naar school gaan, leerkrachten en andere onderwijsprofessionals kunnen daar hun ervaringen delen. Het meldpunt blijft drie weken open.