AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een levenslange gevangenisstraf tegen Anthony K., de man die ervan wordt verdacht vorig jaar de 10-jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam te hebben misbruikt en omgebracht.

Het OM acht voorbedachte rade, dus moord, niet bewezen, maar gekwalificeerde doodslag wel. Dat is doodslag in combinatie met een ander strafbaar feit.

De aanklager verdenkt K. ervan dat hij het meisje heeft gedood door haar te wurgen. Volgens justitie deed hij dat om te verhullen dat hij haar heeft verkracht.

De 26-jarige K. heeft maandag in de rechtbank bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood van Jennefer, het zusje van zijn ex-vriendin. Maar hij ontkent de verkrachting.

Een arts heeft geconcludeerd dat het meisje is misbruikt. Er zouden sporen zijn gevonden die in de richting van K. wijzen. ''Ik zou hier toch niet over liegen", zei K. tegen de rechter.

Toerekeningsvatbaar

Justitie rondde in juni het feitenonderzoek in de zaak af. De advocaat en het OM wilden echter niets kwijt over de inhoud van het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC). Wel liet de advocaat in juni weten dat K. niet wilde meewerken aan het onderzoek.

Daarom is hij volgens het OM volledig toerekeningsvatbaar. Waar K. van wordt verdacht, vindt het OM zo gruwelijk, dat het een levenslange straf op zijn plaats vindt.

Vuilniszakken

Het lichaam van Jennefer werd begin oktober 2011 aangetroffen in de woning van K. in de Rotterdamse wijk Charlois, nadat eerder door de politie een Amber Alert werd verstuurd. Anderhalve dag nadat ze als vermist was opgegeven, werd ze gevonden.

Het stoffelijk overschot was verpakt in vuilniszakken en was verstopt in de slaapbank, waarop K. tijdens zijn arrestatie lag te slapen.

Aan de dood van Jennefer ging een ruzie over een bioscoopbezoek vooraf. Volgens het zoontje van K. zou de verdachte het meisje naar de kelder hebben meegenomen en hebben geschopt en met een plank hebben geslagen. K. gaf de rechters nauwelijks antwoord op hun vragen. ''Ik vind het heel moeilijk om daarover te praten'', zei hij dan.

Kinderen

K. heeft twee kinderen met zijn ex, Jennefer's zus. Zij ''hebben veel meegekregen van wat er is gebeurd, zonder dat ze daaraan zelf conclusies kunnen verbinden", stelde het OM. Jennefer speelde op de bewuste zaterdag bij K. thuis met de kinderen.

Aan de familie van Jennefer vertelde K. dat zij vroeg op de avond op de fiets was gestapt naar haar vader. Daar kwam ze nooit aan en dus zette de familie een zoekactie op touw. De zus van Jennefer pikte een dag later haar kinderen (3 en 5 jaar) op bij K.

Haar zoontje vertelde in de auto wat hij had gezien. Ze belde K. vervolgens om uitleg. De politie luisterde dat gesprek af en arresteerde K. enkele uren later.

De gewelddadige dood van het meisje leidde tot veel commotie onder buurtgenoten. Zo'n 1000 mensen liepen mee in een stille tocht om het omgebrachte meisje te herdenken. Honderden mensen woonden haar uitvaart bij.