AMSTERDAM - Uit de Bredase jeugdgevangenis Den Hey-Acker is zaterdagavond opnieuw een jongere ontsnapt.

De politie heeft enige tijd naar hem gezocht, maar toen bleek dat het om een ongevaarlijke asielzoeker ging die uitgezet dreigt te worden is de zoekactie stopgezet.

"Wij verwachten dat hij binnenkort vanzelf bij een controle tegen de lamp loopt", zegt een politiewoordvoerder.

De buurt is via Burgernet op de hoogte gebracht. "Na een vorige ontsnapping waarbij veel amok werd gemaakt is met de buurt afgesproken dat wij hen bij een ontsnapping op de hoogte houden."

Dak

In maart wist een jongen die vastzat in een speciale afdeling voor jongeren met ernstige persoonlijkheidsproblemen op het dak van het pand te komen, waarna hij stenen naar de politie gooide. Hij werd door een arrestatieteam ingerekend.

Vorig jaar kwam het ook tot meerdere ontsnappingen. Na de ontsnapping in maart eiste de Tweede Kamer tekst in uitleg van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) omdat er sprake zou zijn van meerdere geweldsincidenten.

Er zouden gedetineerden personeel hebben bekogeld met biljartballen en hebben gedreigd met een broodmes. Teeven schreef aan de Kamer dat de veiligheid van het personeel niet in het geding is geweest.