AMSTERDAM - Externe deskundigen gaan zowel de leiding als het toezicht bij het VU Medisch Centrum onderzoeken.

Dat heeft voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis Cees Veerman gezegd, meldt NRC Handelsblad zaterdag.

Wie het onderzoek moet uitvoeren, is nog onbekend. Veerman zou denken aan een jurist en een ervaren organisatieadviseur. Het onderzoek moet een 'onafhankelijk opgeschreven feitenrelaas worden, dat ook duidelijk dient te maken of wij zelf goed gefunctioneerd hebben'.

Volgens oud-minister Veerman moet voor de volledigheid van 'het hele beeld' alles aan bod komen en 'iedereen moet zijn zegje kunnen doen'. "Ik wil niet flauw doen, wij kunnen zelf ook fouten hebben gemaakt."

Neerleggen

Vrijdag werd bekend dat twee bestuursleden van het VU medisch centrum hun functie neerleggen. Het gaat om bestuursvoorzitter Elmer Mulder en lid van de raad van bestuur Wouter van Ewijk. Het derde lid van de raad van bestuur, decaan en vicevoorzitter professor Wim Stalman, blijft aan.

Mulder stelde in een verklaring op te stappen omdat hij denkt geen rol meer te kunnen spelen bij de oplossing van de voortdurende spanningen rond een aantal medisch specialisten van het ziekenhuis. De raad van toezicht heeft het vertrek van de twee bestuursleden geaccepteerd.

Jammer

Veerman zei vrijdag het besluit van de bestuursleden jammer te vinden. "De afgelopen tijd zijn ze geïnvolveerd in de hele problematiek, waardoor ze naar hun gevoel niet echt meer kunnen bijdragen aan een oplossing."

De oud-minister, die sinds mei voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis is, liet vrijdag daarnaast al weten dat de raad heeft besloten de eigen 'bijdrage' onder de loep te nemen. Dat ook onderzoek wordt ingesteld naar het bestuur, meldde hij echter toen nog niet.

In het ziekenhuis is al tijden sprake van strubbelingen tussen de medisch specialisten. Dinsdag werd bekend dat de IGZ het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege het conflict.

Rick Paul

Vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vorig jaar naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stapte vanwege een ernstig zieke longpatiënt die na operaties op de intensive care van het VUmc was overleden, zouden nog problemen spelen. Paul zit momenteel ziek thuis.

Donderdag kwam naar buiten dat het ziekenhuis een andere klokkenluider bij het VUmc, longarts en hoogleraar longziekten Piet Postmus ontslaat. Postmus uitte eerder dit jaar zijn zorgen bij de raad van toezicht van het VUmc en de inspectie over de situatie in het ziekenhuis.