AMSTERDAM - Oud-topman Wisse Dekker van elektronicaconcern Philips is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde terwijl hij in de auto reed in Zoutelande (Zeeland).

Daardoor raakt hij op de Nieuwstraat van de weg, waarna hij tegen een verkeersbord, een hek en een schuurtje van een woning botste, zo heeft de politie gemeld. Uit het onderzoek is gebleken dat Dekker door een natuurlijke oorzaak is overleden.

Dekker, die op 26 april 1924 werd geboren in Eindhoven, was tussen 1982 en 1986 president-directeur van Philips. Hij kwam in 1948 in dienst bij Philips. Na verschillende functies in het Verre Oosten te hebben bekleed, kwam hij terug naar Europa.

In 1976 werd hij lid van de raad van bestuur. Van 1 januari 1982 tot 22 april 1986 was Dekker president van Philips en voorzitter van de raad van bestuur. Hij werd daarna opgevolgd door Cor van der Klugt.

Saudi-Arabië

Dekker haalde onder meer een enorme opdracht binnen voor een telefoonnet in Saudi-Arabië. Onder zijn leiding leed Philips grote stroppen met de videorecorder.

De verwerving van aandelen van de platen- en filmmaatschappij Polygram in 1985 was daarentegen een gouden greep van Dekker.

Inspirerend leider

De huidige Philips-topman Frans van Houten schrijft op de website van het bedrijf: ''Met Wisse Dekker is een inspirerend leider heengegaan die Philips gedurende 46 jaar grote diensten heeft bewezen.''

Van Houten noemt zijn voorganger ''een scherp denker en snelle analyticus die met grote visie en vaardigheid’’ leiding heeft gegeven aan de onderneming. Dekker was volgens hem de drijvende kracht achter de expansie van Philips naar het Verre Oosten en de Verenigde Staten.

''Als mens’’ zo vervolgt de bestuursvoorzitter, had Dekker bovendien ''een warm hart voor een ieder binnen en buiten Philips''. ''Zijn vele nevenfuncties tijdens zijn loopbaan bij Philips getuigen daarvan.’’

PSV

PSV voetbalt zondag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen met rouwbanden wegens het overlijden van het erelid. Dat meldt de club. Philips is sinds jaar en dag sponsor van PSV

Oud-topman Philips verongelukt